Există civilizații extraterestre ?    În secolul IV î.e.n, un mare învăţat grec, Metrodor din Kios, spunea: “Ar fi tot atât de absurd să credem că nu există decât o singură lume locuită în spaţiul infinit, de ca şi cum am crede în existenţa unui singur spic de grâu pe o câmpie nesfârşită”.  Aceasta este desigur logica bunului simţ. Dintr-un anumit punct de vedere, rigoarea științifică implică însă ca un fapt să nu fie admis cu certitudine până când nu poate fi studiat şi verificat cu minuțiozitate. Chiar şi aşa însă, – cel puțin din punct de vedere teoretic -, opinia mai multor savanţi ai zilelor noastre este aceea că a crede că suntem singura civilizaţie din univers (care pentru ştiinţă apare aproape infinit) înseamnă nu doar o dovadă de imens orgoliu, dar şi de o crasă ignoranţă. Aceasta deoarece chiar din calculul matematic al probabilităţilor reiese într-un mod edificator posibilitatea existenţei altor civilizaţii decât cea umană. Un exemplu în acest sens îl oferă celebra  formulă din astrofizică a lui Drake. Denumită și “Ecuaţia de la Green Bank”, aceasta a fost formulată în 1961 de către astrofizicianul american Frank Drake  ca o modalitate de a investiga factorii care ar putea descrie câte civilizaţii inteligente, capabile de a stabili comunicaţii între ele, ar putea exista în galaxia noastră.  Această ecuaţie este:

                                        N= R*x fp x ne x fl x fi x fc x L.

    Nu voi insista aici pe explicarea factorilor. Ceea ce este însă cel mai semnificativ este rezultatul ecuaţiei Green-Bank , care indică faptul că numai în galaxia noastră, în care există  aproximativ 400 de miliarde de stele, ar putea exista chiar şi … sute de mii de planete ce ar putea adăposti viață inteligentă !  Totuși, în comunitatea științifică această ecuație este încă supusă dezbaterilor, concluziile sunt împărțite și tocmai de aceea nu există până acum o poziție oficială clară în acest sens.

  În legătură cu punctul de vedere oficial, merită să privim acum din perspectivă – pentru o mai bună înțelegere – modul cum s-a raportat acesta la problematica civilizațiilor extraterestre de-a lungul timpului. Putem astfel remarca retrospectiv că până acum doar cinci secole dogma oficială era aceea că Pământul este plat şi că nu poate exista un altul, deasupra sa nemaifiind altceva decât cerul nesfârșit, Dumnezeu și îngerii săi. Apoi, în 1522, odată cu călătoria lui Magellan în jurul lumii,  a fost acceptată ideea că Pământul este rotund, dar că se află în centrul universului. Iar acum numai 400 de ani, la 17 februarie 1600, Giordano Bruno a fost condamnat la moarte şi ars pe rug de către „învățații” inchiziției catolice pentru că a susţinut chiar și cu prețul vieții că Pământul se învârte în jurul Soareleui şi că există mai multe lumi locuite. În prezent am putea spune că s-au făcut totuși progrese remarcabile : de curând, în mai 2008, Biserica de la Vatican a admis că „Este posibil ca Dumnezeu să fi creat fiinţe extraterestre”. La data de 13 mai 2008 reverendul José Gabriel Funes, care este directorul Observatorului astronomic de la Vatican și consilier al Papei Benedict XVI, spunea în numele Vaticanului că studiile realizate indică faptul că “Posibilitatea existenței vieții pe alte planete este reală”.

  Din punctul de vedere al omului obișnuit, în prezent încă persistă îndoiala dacă Terra este sau nu singura planetă cunoscută care adăposteşte viaţă raţională. Oficial, suntem informaţi că de decenii savanţii caută sistematic în mod concret semene ale altor inteligenţe din Univers, – de exemplu prin Programele SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence) – pentru a intra în legătură cu vreo civilizaţie extraterestră, dar că  în ciuda fondurilor substanţiale investite, până acum ei încă nu au primit nici un semnal concludent. Însă … cercetările continuă !

     Lăsând acum la o parte declarațiile oficiale, se poate remarca faptul că există o abundență de elemente concrete care arată cu o indubitabilă claritate că civilizațiile extraterestre nu doar că este posibil să existe undeva în Univers, ci ele sunt deja prezente – prin anumite manifestări – chiar aici, printre noi.

   (va urma)


 

 

 

2 comentarii la “Există civilizații extraterestre ?

  1. Decînd a fost creeată conștiința noastră(ceea ce se eliberează din corpul biologic la moartea biologică) și pînă în prezent să nu fi progresat noi în știință și tehnologie,să nu avem noi științele noastre,să nu avem noi echipamentele noastre,să nu ne fi organizat noi societatea pînă acum,să nu avem noi sistemul nostru de alianțe în spațiul cosmic?Este posibil ca alte civilizații extraterestre să aibe tehnologia care să le confere posibilitatea unei reîncarnări controlate în corpurile noastre biologice?Eu cred că se deține această tehnologie.Cine decît un adversar a putut să ne limiteze memoria și să nu avem decît memoria existenței biologice în curs,ca să se poată infiltra printr-e noi.O opinie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s